Aku dan Hujung Minggu

Semalam minggu terakhir di bulan Ramadan. Pukul 10 pagi aku dah sampai kat Plaza Angsana Johor Bahru. Walaupun dah beberapa kali pergi shopping, selagi tak jumpa Hari Raya selagi itulah ada je barang yang nak dibeli. Pukul 10 pagi pun, tempat parking dah 3 suku penuh. Rupa2nya ramai lagi yang lebih awal daripada aku.

Di Plaza Angsana, semuanya ada. Itu yang wife aku asyik nak kesana je. Sebagai husband yang budiman aku ikutkan ajelah. Pukul 3 baru keluar. Masa tu memang penuh sesak dah. Di Uda Ocean, orang beratur nak bayar lebih 20 orang setiap kaunter. Nasib baik aku tak beli apa2. Di gerai jual kuih, macam2 kuih ada. Segalanya berwarna-warni. Rasa tak tahu lagi sebab tak boleh nak rasa. Satu telap dah 25 ringgit. Tahun lepas lebih 10 jenis aku beli. Masuk ke Raya Haji kuih2 tu masih ada lagi. Zaman sekarang orang datang beraya mana nak makan kuih. Masa open house, semua nak makan yang berat2. Mee, nasi dan lauk2 yang berat2. Kuih2 orang dah tak kisah sangat. Zaman sekarang pun nak datang beraya mana boleh datang serbu je. Kena buat appointment dulu. Kalau tidak dapat tengok pintu rumah aje. Almaklumlah semua sibuk beraya kesana sini. Tu yang masa open house, rumah kena serbu. Penatnya dah macam menyambut menantu. nak kena sediakan balai, meja kerusi dan makanan ala katering gitu.

Setiap tahun aku cadang nak upah katering je. Tahu siap. Tapi bila aku jemput orang, semua expect emak aku yang masak. Semua nak lauk2 kampung seperti sambal goreng, sambal belacan, lemak nangka, ayam pedas. Lauk yang sama setiap tahun. Mungkin sedap sangat agaknya. Tahun lepas, aku buat sebelah malam. Lepas pukul 8, rumah dah kena serbu. Nasib baik ruangnya luas. Segala tempat boleh duduk. Luar rumah, dalam rumah, anjung, patio, pangkin, bawah pokok, luar pagar..



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Aku dan Tinted Kereta

Aku dan Toyota Vellfireku

Aku dan Cikgu Arbainah