Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2019

Aku dan Pesakit Hari Ini

Imej
Seorang pesakit regular datang ke klinik cawangan di Planet Pluto.

“ Doktor. Hari itu you dah janji. Kalau sakit tak baik juga you mahu kasi MC 2 hari...”

“ Saya ada janji ka? “

“ Iya lor. “

“ Sekarang kerajaan sudah tukar maa. Jadi saya kena ikut kerajaan. Itu janji tak payah tunai pun takpa. Kita cakap saja. “

“ Haiya. Doktor pun mahu ikut sama kerajaan juga ka? “


🤥🙁

Aku dan Pesakit Hari Ini

Imej
Dua malam lepas kau datang klinik.
Demam 40.5 darjah.
Ada batuk dan selsema.
Aku yakin 90% kau kena jangkitan virus.
Kena cukup rehat.
Kena cukup hidrasi.
Kena kuarantin.
Juga tak perlu antibiotik.
Aku beri kau ubat demam sahaja.

Lepas dua hari kau datang ke klinik lagi.
Kau bising-bising kat pak doktor.
Kenapa demam tak baik-baik lagi?
Kenapa ubat pak doktor beri tak cukup kuat?
Kenapa kelmarin pak doktor tak beri antibiotik?

Aku periksa suhunya.
Masih 40 darjah.
Tetapi keseluruhannya kau nampak lebih sihat.
Rambut tersikat rapi.
Baju kemeja warna pink.
Seluar Yankee.
Aku kata kat kau ini demam virus.
Virus ada ribu-ribu jenis.
Nak sembuh ikut imuniti diri sendiri.
Kena cukup rehat.
Kena cukup hidrasi.
Tak perlu ubat kuat-kuat.
Dan tak perlu antibiotik.

Sekali lagi kau bising-bising kat pak doktor.
Kau nak minta MC satu minggu.
Nak rehat secukupnya.

Untung tau aku beri kau 2 hari.
Orang lain aku beri sehari sahaja.
Kau tahu kenapa aku beri kau MC dua hari?
Sebab kau nampak “cute” pa…

Aku dan Pesakit Hari Ini

Imej
“ Doktor, saya nak MC sahaja. Berapa saya kena bayar? “

“ Ikut mood doktorlah. Kadang-kadang doktor bagi free sahaja. “

“ Awak sakit apa? “

“ Saya sengugut doktor. First day. “

“ Biasa makan ubat apa? “

“ Biasa tak makan ubat doktor. “

“ Jadi, awak nak MC sahajalah ya ? “

“ Ya doktor. Berapa ringgit doktor? “

“ Saya kat sini tak menjual MC. Tapi rasanya awak kena bayar lebih sebab telah merosakkan mood doktor pagi ini. “

“ MC dapat tak doktor? “

“ Awak masih tak faham-faham ya? “

Dr Deadpool lantas mengeluarkan pedangnya...




Tamat.

Aku dan Pesakit Hari Ini

Imej
Seorang lelaki datang ke klinik.

Demam hampir 39 darjah

Lengkap dengan batuk dan selsema sekali.

“ Doktor, boleh mintak MC daripada semalam tak?“

“ Semalam pun saya demam. Tapi tak larat nak ke klinik. “

“ Boleh. Tapi dengan satu syarat. “

“ Apa syaratnya? Berapa pun saya bayar doktor. “

“ Syaratnya mudah jer. Kau kena datang ke klinik SEMALAM. Bukannya HARI INI. “

“ Susah tu doktor. Mana boleh? “

“ Boleh. Kalau kau ada mesin masa. “

“ Boleh. Kalau kau ada berkawan dengan Dr Strange. “

“ Doktor ni banyak sangat tengok wayanglah. 😡”

“ So, memang tak dapatlah doktor? 🥺“

“ Maaflah. Walaupun aku ada berkawan dengan Dr Strange. MC untuk semalam memang aku tak boleh nak adjust. ✌🏼“


Dr Deadpool.